Helkaland

Minden ami könyv és még azon is túl

Konkoly Zsófia · Tóth Klaudia: Lacrimosa

Szerző: Konkoly Zsófia, Tóth Klaudia

Kiadó: Ulpius, 2012

Fülszöveg: 

lac.jpgDamien ​Porter sikeres és tehetséges pszichiáter, akinek minden tekintetben tökéletes az élete. Ebbe az idillbe toppan be váratlanul egy titokzatos, gyilkos hajlamú festőnő és egy kiismerhetetlen, ezerarcú írónő, akik fenekestül felforgatják az orvos életét. Damien kezeli a súlyosan elmebeteg nőket, eközben egyre több titokra, fájdalomra derül fény. Az orvos hamarosan nyugtatókat szed, hallucinálni kezd, és úgy érzi, olyasmibe keveredett, amiből nem fog tudni kimászni…

London szegénynegyedében Trixie, egy heroinista prostituált szeretne kitörni a nyomorból. Egyik állandó kuncsaftja, Adam lecsúszott rendőr, aki kudarcba fulladt házassága elől menekülve egyre mélyebbre süllyed az italozásban és a saját, sötét perverziójában. Trixie találkozik egy titokzatos idegennel, aki munkát ajánl neki, és lehetőséget, hogy ott hagyhassa az utcát…

Mindeközben titokzatos sorozatgyilkos szedi áldozatait, Adam is a nyomozó csapat tagja lesz. A gyilkos rituálisan megkínozza és megcsonkítja az áldozatait. Betegesen áhított célja, hogy megtisztítsa a világot a gonosztól…

Romantika, szexualitás, tabukat döntögető, szókimondó naturalizmus – mesteri pszichothriller

A szerzők a főiskolán ismerték meg egymást. Mindig is foglalkoztatta őket a pszichológia és a belső lelki folyamatok. Az írás pedig mindkettejük szenvedélye volt már a kezdetek óta. Így született meg az ötlet, hogy közösen írjanak egy könyvet, amely az emberi elme útvesztőibe kalauzol el. A Lacrimosa egy részletét az Ulpius-ház pályázatára küldték be. Már dolgoznak következő regényükön, amely még mélyebbre ás a gyilkos elmék lelki világában.

Értékelés: 5/5

Könnyel árad ama nagy nap,
Hamvukból ha föltámadnak
A bűnösök s számot adnak.
Uram, nekik adj jó véget,
Kegyes Jézus, kérünk Téged,
Add meg nekik békességed.
Ámen.

A történetre a legjobb szó a zseniális. Közben pedig brutális, szókimondó, felkavaró, izgalmas, erotikus és persze letehetetlen. Egyre többször olvasok már magyar íróktól, de rendszerint csalódok bennük, mert a történetek kidolgozatlanok és laposak. Viszont ennek a történetnek minden egyes részlete, fejezete, mozzanata ki volt dolgozva. A szereplőknek és a helyszíneknek a leírás elképesztően részletes, rengeteg különböző személyiségű embert ismerhetünk meg. A gyilkosságok és halálesetek pedig egyszerűen brutálisan voltak. Olyan jól le voltak írva a dolgok, hogy az olvasó mindent a szeme előtt láthat, pedig sok részletről jobb lett volna nem is tudni. Azért kicsit jó volt néha félretenni, mert sokszor felkavaró volt. A sok brutalitás és a sok mocskos szereplő viselkedése felzaklathatja az olvasót, pedig sajnos vannak ilyen eltorzult személyiségű emberek.

3_6.jpgMiközben a történetet olvastam úgy éreztem két szálon fut a cselekmény. Az egyik oldalon ott van a pszichiáter Damien a betegeivel, Zoe-val és Laura-val, a másik oldalon pedig Trixie és Adam. Damien kiváló orvos és a két páciense kezelése közben úgy érzi, új szintekre juthat el a szakmájában és ezzel remek hírnevet tudna szerezni. Laura festő és skizofréniával küzd, nagyon agresszív személyiség. Zoe író és disszociatív személyiségzavarral küzd, összesen nyolc személyisége van, amelyeket a férfi csak nagyon lassan tud megismerni. Egyre jobban belebonyolódik a nők életébe, viszonyt folytat velük, a családját és a feleségét elhanyagolja, illetve saját magára sem ismer a férfi a kezelés végére. Trixie prostituáltként dolgozik és drogozik, viszont egy rosszul sikerült este után kórházba kerül és ezután megváltozik az élete. Egy névtelen személy megbízatásait végzi pénzért és heroinért. Adam (egyenesen megvetettem és gyűlöltem) lecsúszott rendőrként dolgozik, van egy felesége akit megvet, prostizik, megveti és meggyalázza a nőket, egy egoista, alkoholista semmirekellő. Ennyi különböző ember, különböző sorsok, nem tudtam hogy lesz ebből a történet végére valami kerek, de a közepe, háromnegyede felé a történet lassan kezd összeállni. Mindeközben egy sorozatgyilkos bűnös, romlott embereket gyilkol meg, amiután a rendőrség is nyomoz. 

tumblr_inline_n9w9z5zw4k1slnhol.jpgEgyszerűen olyan dolgok vannak ebben a történetben megfogalmazva, olyan emberi sorsokat lehetett megismerni, amiket a legtöbb ember vagy megvet, vagy elborzad tőle. A cselekmény és a szereplők nagyszerűen vannak egymásra építve. Az elején úgy látszik senki nem ismer senkit, hiszen a város különböző részein élnek ezek az emberek, de a végére úgy látszik mindenki jól ismerte egymást. A kezelt betegeknél rengeteg személyiség kerül elő, mindegyik máshogy viselkedik, de követhetőek ezek a szálak, mindenki rájöhet, hogy éppen melyik személyiség szerepel most. A történet egyszer sem akad meg, újabb és újabb izgalmak jönnek, egy percig sem unalmas. A vége pedig nincs összecsapva, hanem minden egyes szál ki lett dolgozva, le lett zárva. A titkokra, a sok személyiségre fény derül, a gyilkos kiléte is leleplezésre kerül. Olyan volt számomra a befejezés, amire egy percig sem gondoltam volna. Sőt az egész történet egy nagy meglepetés volt számomra, hiszen nem volt semmi elvárásom, csak sodródtam a történettel. 

Sokszor érezhetjük úgy, hogy kiismertük a szereplőket és tudjuk mi a céljuk, de a végére jön a nagy arculcsapás és felismerés, hogy semmi sem az aminek hittük. A szereplőket nem igazán lehet megkedvelni, hiszen mindegyik ellenszenves és akiről azt hisszük, hogy a jó oldalon áll, segíteni akar, annak is lesz valami "bekattanása". A kegyetlen gyilkolások és véres jelenetek mellett a könyvben található még erotika is. Viszont ezekről a részekről jó ha mindenki tudja előre, hogy nem az a szerelmes, romantikus szex van előtérben, hanem a beteges, szadista élvezetek jönnek elő. Sok rész olvasása nehéz és felkavaró volt számomra. A legellenszenvesebb szereplő számomra mindenképpen Adam volt, mert egy végtelenül romlott ember. Nem is tudom, hogy a jó állással és fizetéssel rendelkező felesége miért bírta elviselni olyan hosszú ideig, amikor tudott a férje beteges perverzióiról. Tudjuk, hogy a szerelem elvakít, na de ennyire?!

A műfaj kedvelőinek mindenképpen ajánlom az elolvasását. Még a történet befejezése után is kattogok a történeten, igazán mély nyomott hagyott bennem. Ha ez a történet angol nyelvterületen jelent volna meg, már rég nagy siker lenne, tényleg annyira jó sztori.

És itt van a könyvben felcsendülő zene is, amelyet a gyilkosságon helyszínen csendült fel. Gyönyörű zene, de egyben lehangoló és felkavaró is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://helkaland.blog.hu/api/trackback/id/tr5712453991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Helkaland

Ez az oldal a könyvek világába kalauzol. Itt mindent megtalálsz, ami a könyvekről szól.

süti beállítások módosítása